Visie

Al in 2009 concludeerde Zorginstituut Nederland dat Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI), gebundeld in de leefstijlcoach, zeer effectieve zorg is. Zeker bij mensen met Gewicht Gerelateerde Gezondheidsrisico’s (GGR) blijkt deze aanpak succesvol. In 2017 heeft 48,7% van de Nederlander van 18 jaar en ouder overgewicht (BMI vanaf 25). Wat obesitas betreft (BMI vanaf 30) is dat 13,9%. Geen wonder dat vanaf 2019 zeker drie GLI-programma’s (Beweegkuur, Slimmer en CooL) in de basisverzekering worden opgenomen (zie CooL).

Wat maakt het vak van leefstijlcoach zo succesvol? Als leefstijlcoach heb ik verstand van leefstijl én coaching. Het doel dat iemand wil bereiken, vormt het uitgangspunt van mijn werk. In de begeleiding betrek ik alle voor jou belangrijke leefstijlthema’s. Denk aan voeding, beweging, slaap en ontspanning. Maar ook andere thema’s kunnen aan bod komen zoals dagindeling, herkennen van (ongezonde) signalen van je lichaam, balans tussen werk en privé, vitaliteit, alcohol, roken en stress. Samen gaan we op zoek naar je drijfveren, naar gezondere dagelijkse gewoontes die bij je passen en hulpbronnen in je omgeving. Erg belangrijk daarbij is het besef dat jij de keuzes maakt.

Goede keuzes maken kan niet zonder zelfinzicht en verantwoordelijkheidsgevoel. En daarin speelt begeleiding een grote rol. Zoals ik in de rubriek coaching ook uitleg, kan de driehoek gedrag, gevoel en gedachte alleen kantelen als je ten minste twee hoeken in beweging krijgt.

Ik weet heus wel dat dat makkelijker gezegd is dan gedaan. Groente eten, naar buiten gaan om te wandelen, tijd nemen voor contact met andere mensen, op tijd naar bed, water drinken in plaats van bier, stoppen met roken……pff! Toch is het bijna allemaal gedrag. Gedrag dat vraagt om individuele keuzes. Toen ik nog rookte en (iets) teveel alcohol dronk, was ik daar niet zo van overtuigd. Inmiddels weet ik beter.

Bij De Stap ligt de nadruk op het maken van de eerste stap. Natuurlijk kan niet alles in één keer veranderen. Wat wil jij het liefst veranderen? Laagdrempeligheid staat bij mij hoog in het vaandel. Iedere stap, groot of klein, levert namelijk gezondheidswinst op. De Stap is dus een opstapmodel.

Als leefstijlcoach maak ik inzichtelijk dat er samenhang is tussen lichaam, geest, emoties, relaties en zingeving. Dat vraagt een andere benadering dan een (para)medische behandeling. Leefstijl zit niet in een pilletje, het is gedrag: “geen pillen, maar paprika!” De leefstijlcoach levert zo een bijdrage aan de verschuiving van ziekte en zorg naar gezondheid en gedrag: “wandelen is behandelen.”

Een paar jaar geleden ben ik vanwege een reorganisatie bij een regionaal dagblad vrijwillig vertrokken op de redactie. Na een periode van rouw ben ik stap voor stap op zoek gegaan naar iets anders. Uiteindelijk is dat het beroep van leefstijlcoach geworden. Daarvoor heb ik allerlei testen gedaan op het gebied van interesses, kwaliteiten, beroepsprofielen; veel gepraat met mensen, waaronder mijn vrouw en onze zoon; introductiecursus leefstijlcoach aan de HAN afgerond, daarna de post hbo-opleiding aan de Academie voor Leefstijl en Gezondheid gevolgd, afgestudeerd en besloten een eigen bedrijf te beginnen. Ik zag het, voelde het en veranderde van infographicsredacteur in leefstijlcoach.